Zdravé sebavedomie jej pomohlo vybudovať práve cvičenie
„Aj ja som mala obdobie, keď som sa vyslovene opúšťala. Napríklad moje zdravotné ťažkosti veľmi ovplyvňovali aj partnerský život,“ priznáva víťazka MasterChef 2016.
Martina Grňová sa stala víťazkou prestížnej kulinárskej šou MasterChef. K vareniu mala vždy veľmi blízko, ale až zdravotné ťažkosti ju prinútili zmeniť svoj jedálniček od základov a zamyslieť sa nad tým, ako pokrmy pripravovať zdravo a chutne. Veď jedlo má byť dokonalým pôžitkom.
V šestnástich sa trápila s vysokým cholesterolom
V čase štúdia na gymnáziu Martine oznámili, že má vysokú hladinu cholesterolu v dôsledku metabolickej poruchy a mala konzumovať nízkotučnú stravu. Preto sa snažila z jedálnička vyradiť mastné jedlá a jesť veľa zeleniny, lenže nebolo to ono. „V devätnástich som mala vážne problémy s kvasinkovými infekciami. Bolo to chronické a nevedela som sa toho zbaviť. Odporúčala sa na to diéta s nízkym obsahom sacharidov, lenže ja som vtedy fungovala na nízkotučnej diéte. Ak by sa to spojilo, nemala by som čo jesť. Možno vaječné bielka so zeleninou ☺,“ spomína na toto obdobie Martina. Keďže nevedela, čo ďalej, začala zháňať informácie. Okrem iného zistila aj to, že existujú i prospešné tuky, ktoré majú priaznivý vplyv ma hladinu cholesterolu v krvi. Zaujímala sa o paleo stravovanie a diéty s nízkym zastúpením sacharidov v jedálničku. Postupom času sa do tohto režimu dostala a otvárali sa jej nové obzory. „Vznikla myšlienka, že som sa chcela venovať vareniu a pečeniu. Vtedy som začala aj blogovať. V tom období som si však príliš neverila, pretože vo všeobecnosti platí, že keď má človek zdravotné problémy, cíti sa neistý aj vo svojom konaní. Aj ja som bola určitý čas nespokojná, pretože som nerobila to, čo by ma bavilo. Samozrejme, že som vtedy jedla hlúposti. Tým, že som začala jesť zdravo a vyliečila som sa, zistila som, že varenie a blogovanie je cesta, ktorou chcem ísť,“ priznáva víťazka MasterChef 2016.
Zdroj: Martina Grňová
Ako vyzerá Martinina strava aktuálne?
Stravovanie Martiny sa dá najvýstižnejšie opísať ako bezlepkové, do značnej miery bezlaktózové, s nízkym zastúpením sacharidov a, naopak, s vysokým obsahom zdravých tukov. V jej jedálničku sa teda nachádza veľa zeleniny, mäsa, vajíčok i ovčieho syra. Jedná sa o stravu, ktorá je nápaditá a vhodná aj pre tých, ktorí chudnú. Avšak Martina priznáva, že zje toho naozaj veľa, pretože pre ňu je dôležité neobmedzovať sa v množstvách. Napriek tomu má dnes tehličky na bruchu.
Fitnes ju posúva ďalej aj v osobnom živote
MasterChef víťazka 2016 cvičí 5-krát týždenne vo fitcentre. Samozrejme, k tomu si pridáva ešte kardio v podobe korčuľovania alebo behu. Šport jednoducho miluje. Posilňovňa je jej srdcovou záležitosťou, na ktorú nedá dopustiť aj preto, lebo ju popoháňa ďalej aj v živote. „V posilňovni sa človek posúva každodenne. Ak to ide tam, ide to aj v živote. Preto si dávam vyššie a vyššie ciele,“ hovorí bez okolkov a dodáva, že napredovať jej pomáha silná vnútorná motivácia. Navyše sa s nikým neporovnáva, iba sama so sebou a chce sa stále prekonávať – to je dobrý návod na to, ako si vybudovať zdravú sebadôveru.
Zdroj: Martina Grňová
Ako začať žiť zdravšie a zbaviť sa zdravotných problémov?
Ak má človek zdravotné ťažkosti, neraz to ovplyvňuje aj iné aspekty jeho života. Základ je však problém riešiť a nie sa so situáciou zmieriť a nechať ju tak. No nie vždy to je ľahké. Svoje o tom vie aj Martina. „Aj ja som mala obdobie, keď som sa vyslovene opúšťala. Napríklad moje zdravotné problémy veľmi ovplyvňovali aj partnerský život. Dlhodobo som nechcela prejsť na odporúčanú stravu, pretože som mala veľmi rada sladké. Neskôr som sa zaťala a išla som do toho. Potom mi pomohlo, keď som videla, že sa môj stav zlepšuje,“ hovorí.
Zdroj: Martina Grňová
Čo radí tým, ktorí chcú začať žiť zdravšie? Ako by mali vyzerať prvé kroky? „Treba sa snažiť vylúčiť bielu múku, rafinovaný cukor, sladké vody a jesť veľa zeleniny. Zvyknúť si na to, že keď väčšina jedla bude zelenina, môže to človeku výrazne pomôcť. So zeleninou sa dá na tanieri krásne vyhrať – pripraviť si nejaké zeleninové pyré a teplé šaláty. Každá zelenina sa dá skvelo upraviť a skombinovať,“ dodáva. Teda pri troche snahy a fantázie sa dá jesť naozaj veľmi chutne, zdravo a výživne.
Zdroj: Martina Grňová
Zdroj foto: Martina Grňová
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Tréning na ruky a prsia pre ženy
Každá žena chce mať pevné prsia a ruky.
Nezastavil ho ani hendikep. Reebok Spartan Race zvládol so cťou
Maroš Kudlík sa riadi heslom, že kde je vôľa, tam je aj cesta.
TOP chyby, ktoré robíme vo fitcentre
Nadpriemerné vykonávanie kardia určite nemá žiadne pozitívne účinky.