Fantastický jablkový koláč s vôňou škorice
Keď sa povie jeseň, okrem farebného lístia si predstavím aj košík plný jabĺk.
Čo budeme potrebovať?
Na cesto:
- 200 g jemnej pšeničnej celozrnnej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- 1 PL oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL škorice
- štipku soli
- 1 PL trstinového cukru, príp. iného sladidla
Na plnku:
- 5 jabĺk
- 3 PL trstinového cukru
- 1 ČL škorice
- citrónovú šťavu
- kúsok masla
- hrozienka, brusnice alebo iné sušené ovocie
Postup:
Suroviny na cesto zmiešame vo veľkej miske a rukami vypracujeme cesto. Na drevenú dosku položíme papier na pečenie a cesto rovnomerne vyvaľkáme do okrúhleho tvaru. Cesto je mäkké a lepkavé, preto si treba poriadne pomúčiť valček, aby sa dalo dobre vyvaľkať. Cesto aj s papierom preložíme na plech.
Jablká ošúpeme a nakrájame na kúsky. Pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy, dochutíme škoricou a dosladíme podľa chuti, či už trstinovým cukrom alebo iným sladidlom.
Dobre premiešame a potom jablká rovnomerne rozložíme na cesto. Posypeme hrozienkami a brusnicami a navrch položíme niekoľko tenkých plátkov masla. Okraje koláča opatrne zahneme smerom dnu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 35 minút.
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Krehký tvarohovo-krupicový koláčik
Na prípravu môžete využiť kukuričnú alebo pohánkovú krupicu.
Už ťa omrzelo pečenie tých istých dezertov dookola? Priprav pre návštevu niečo špeciálne.
Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom
Jablkové pité patrí medzi chutnú jesennú klasiku.