Kolagén – elixír mladosti a krásy. Máte ho dostatok?
Aké sú pozitíva kolagénu, aká je potrebná denná dávka a čo kolagén vo forme chutnej tyčinky?
Kolagén, hlavná zložka spojivových tkanív, teda kože, šliach, väzív a tkanív, je vo svete zdravého životného štýlu čoraz populárnejší. „Ľudia v súčasnosti dbajú o svoje zdravie aj krásu. Chcú urobiť maximum preto, aby boli zdraví, zdravo sa stravujú, venujú sa cvičeniu. Všetky tieto atribúty idú ruka v ruke spolu s kolagénom, alebo nejakými výživovými doplnkami,” približuje niektoré z dôvodov obľúbenosti kolagénu Zuzana Matejčeková, špecialistka na výživu firmy Max Sport.
Prečo sa oplatí telu zabezpečiť dostatok kolagénu?
Benefitov kolagénu je neúrekom. „Pri orálnom príjme pomáha pri kráse zvnútra. To znamená, že kolagén omladzuje pokožku, pomáha redukovať vrásky. Hydratuje pokožku, pomáha dosiahnuť pevnosť vlasov a nechtov. Dôležitý je aj pre športovcov, lebo zlepšuje športový výkon. Keď ho máme v podobe nejakého snacku, tak zasýti a dodá energiu. "Pomáha predchádzať rôznym zápalovým procesom v tele. Urýchľuje hojenie a pozitívne ovplyvňuje regeneráciu po tréningu. Je dôležitý aj pre starších ľudí alebo seniorov preferujúcich aktívny životný štýl, v rámci ktorého je dôležité zdravé starnutie. Podporuje zdravie kĺbov, chrupaviek a svalov, keďže je ich prirodzenou súčasťou,” vymenúva hlavné prínosy kolagénu výživová špecialistka.
Mnohé z pozitívnych účinkov kolagénu sú overené aj vedecky. Napríklad vedci z Department of Nutrition and Sports Nutrition for Athletics, Penn State University sledovali účinky kolagénu na 174 športovcoch. Tí, ktorí užívali 10 g kolagénu denne po dobu 24 týždňov, udávali zníženie bolesti kĺbov pri chôdzi aj odpočinku.
Sľubne vyzerajú aj výsledky najnovších výskumov súvisiacich s užívaním kolagénu a prevenciou osteoporózy alebo posilnením zdravia srdca.
Zdroj foto: Cvičte.sk
Produkcia kolagénu klesá už po 25 roku života
Ľudské telo má schopnosť vyrobiť si dostatočné množstvo kolagénu samo. Problém je však v tom, že s pribúdajúcim vekom jeho produkcia klesá. Môžeme sa stretnúť s informáciami, že nedostatok kolagénu sa začína prejavovať už po 25. roku života. Konkrétne, po dovŕšení tohto veku stratíme každý rok až 1 percento tejto vzácnej bielkoviny. Čo na to odborníčka? „Zhruba do 40. roku života si telo kolagén vytvára samé, ale postupne sa jeho produkcia znižuje. Záleží to od životosprávy, životného štýlu a mnohých ďalších faktorov. Odporúča sa najneskôr po štyridsiatke kolagén suplementovať,” radí Zuzana Matejčeková.
Ako do tela doplniť kolagén?
Výborným zdrojom kolagénu sú vývary z kostí a chrupaviek. Avšak v reálnom živote je nemožné, aby sme sa nimi kŕmili každý deň a zjedli ich dostatočné množstvo zabezpečujúce pokrytie dennej dávky kolagénu.
Alternatívou môže byť želatína, ktorá vzniká tepelnou úpravou kolagénu. Dá sa kúpiť bežne v obchodoch, avšak treba si dať pozor na kvalitu. Užívať ju možno denne v množstve kávovej lyžičky. Samozrejme, kolagén je dostupný aj v podobe doplnkov stravy.
Kašlite na vývary, je tu niečo oveľa lepšie!
Pokiaľ vás nenadchla ani jedna z predchádzajúcich možností, máme pre vás takú, ktorá sa neodmieta. Jedná sa o kolagénovú tyčinku COLLAGEN+ od známej slovenskej firmy Max Sport. Tyčinka je originálna svojou chuťou, ale aj vedecky dokázanou funkčnosťou. Je v nej použitý kolagén Peptan®. „Kolagén Peptan® je francúzsky kolagén, za ktorým stojí nespočetné množstvo klinických štúdií, ktoré boli vykonané v Japonsku i Francúzsku. Má množstvo benefitov na zdravie človeka. Preto sme si ho vybrali. Je to jeden z najlepších kolagénov súčasnosti,” hovorí Matejčeková.
Kolagén v tyčinke je hydrolizovaný, čiže enzymaticky naštiepený. „Kolagén je ľahko metabolizovateľný. Telom je rýchlo využiteľný a hneď vstrebateľný. V krvi sa objaví do dvoch hodín po konzumácii a odtiaľ sa dostáva do tkanív, kde sa udržiava okolo 14 dní. Preto je ho potrebné prijímať v pravidelných časových intervaloch,” prezrádza cenné informácie výživová špecialistka.
Zdroj foto: Cvičte.sk
V jednej tyčinke COLLAGEN+ sa nachádza 5 200 mg kolagénu, pričom odporúčaná denná dávka je 10 000 mg, avšak pozitívne výsledky boli v rámci štúdií dosiahnuté aj pri užívaní 5 000 až 8 000 mg denne. „Kolagén v tyčinke je bohatý na aminokyseliny, hlavne prolín, hydroxyprolín, arginín, alanín, ale taktiež sú v tyčinke obsiahnuté aj srvátkové bielkoviny a iné, ktoré dopĺňajú celé aminokyselinové spektrum,” vysvetľuje odborníčka.
Kolagénová tyčinka je funkčným snackom, to znamená, že nielen pohladí chuťové poháriky nielen pred či po športe, ale zároveň má viacero ďalších pozitív. „Pred športom zasýti, čiže nemáme pocit hladu. Dodá potrebnú energiu, bielkoviny a tiež komplexné sacharidy, ktoré sa postupne uvoľňujú do krvi, a tak ich môžeme využívať počas celého cvičenia. Po športe je výborná na urýchlenie regenerácie a dodanie aminokyselín telu” hovorí Zuzana Matejčeková.
Ďalšou dôležitou zložkou tyčinky je vláknina, ktorá má takisto zásluhu na navodení pocitu sýtosti. Samozrejme, je nevyhnutná aj pre správne trávenie, fungovanie metabolizmu a je aj prebiotikom, čiže podporuje rast probiotických mikroorganizmov v tele, čím podporuje imunitu.
COLLAGEN+ tyčinka je koncipovaná ako „low sugar”, čiže disponuje nízkym obsahom cukru a je bez lepku. Vyrába sa v štyroch príchutiach, konkrétne čokoláda, jahoda, slaný karamel a kokos.