Fakty o tuku: Kedy sa nám ukladá do zásob?
Mnohé ženy sa tukov v strave obávajú kvôli ich vysokej kalorickej hodnote. Avšak skutočnosť je trochu zložitejšia, preto vedec Jakub Víglaský vysvetľuje, kedy sa tuk ukladá do zásob a prečo by tuky rozhodne mali byť súčasťou nášho jedálnička.
Kalorický príjem a výdaj: Základné pravidlo
Pri zhadzovaní alebo priberaní hrá hlavnú úlohu zákon zachovania energie. Ak váš kalorický príjem prevyšuje výdaj, priberiete. Naopak, ak vydáte viac energie, než prijmete, schudnete. Tuky sú kaloricky hustejšie než bielkoviny alebo sacharidy – 1 gram tuku obsahuje približne dvakrát viac kalórií ako gram bielkoviny alebo sacharidu. To znamená, že pri konzumácii menej tučného jedla môžete zjesť viac, pričom prijmete menej kalórií.
Tuky sú dôležitým zdrojom energie
Napriek ich vysokej kalorickej hodnote sú tuky nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy. Poskytujú energiu a sú dôležité pre vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E a K). Tukov by sme sa teda nemali báť, skôr ich treba rozumne zaradiť do jedálnička spolu s bielkovinami, ktoré sú nielen stavebnými kameňmi svalov, ale tiež pomáhajú znižovať chuť do jedla. Konzumácia bielkovín zvyšuje hladinu anorexigénnych látok (napríklad leptínu) a znižuje hladinu orexigénnych látok (napríklad ghrelínu). To znamená, že po jedle bohatom na bielkoviny budete mať menšiu chuť na ďalšie jedlo. O dôvod viac, prečo bielkovinami nešetriť a zaradiť ich do stravovacieho plánu.
Prečítajte si aj: Čo rozhoduje o tom, či chudneme alebo priberáme? Tipy známeho vedca, čo zaručene zaberá
Ako je to s ukladaním tuku?
„Tuky v strave sa neukladajú okamžite do tukových zásob. Problém nastáva, ak ich kombinujete s vysokým príjmom cukrov. Napríklad typické jedlo z rýchleho občerstvenia, ako je hamburger a sladký nápoj, vedie k zvýšeniu hladiny inzulínu, ktorý podporuje ukladanie tukov. Keď zapijete niečo tučné sladkým nápojom, inzulín spôsobí, že sa primárne využije energia z nápoja, zatiaľ čo tuky sa ukladajú do zásob," vysvetľuje Jakub Víglaský a dodáva, že tuky v tele sa neustále mobilizujú zo zásob, oxidujú na energiu a opäť ukladajú. „V momente, keď zjete nejaký tuk, ten sa môže ukladať, zatiaľ čo iný tuk sa mobilizuje a oxiduje. Celkový výsledok tohto procesu závisí na celkovom kalorickom príjme. Ak je váš príjem vyšší ako výdaj, bude sa väčšia časť tukov ukladať a vy priberiete," ozrejmuje vedec.
Keď zapijete niečo tučné sladkým nápojom, inzulín spôsobí, že sa primárne využje energia z nápoja, zatiaľ čo tuky sa ukladajú do zásobb.
Riešenie: Vyvážená strava a dostatok bielkovín
Tukov v strave sa netreba báť rovnako ako sacharidov alebo bielkovín. Najjednoduchší spôsob, ako upraviť jedálniček, je zvýšiť podiel bielkovín. Bielkoviny potlačia chuť na nadbytočné kalórie a automaticky sa tým kalorický príjem upraví. Ak ste v kalorickom deficite, dostatok bielkovín zabezpečí, že nebudete strácať svalovú hmotu a budete chudnúť primárne tuky, nie svaly.
Nebojte sa tukov!
Tuky sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy. Aby ste si udržiavali optimálnu hmotnosť, je dôležité mať vyváženú stravu a sledovať svoj celkový kalorický príjem a výdaj, uzatvára odborník.
Mnoho podnetných faktov, tiež tipov ako sa hýbať a stravovať, keď chcete schudnúť, vás naučíme v našej Supershape Letnej výzve, kde vám ponúkame pomocnú ruku a prepracovaný návod na dosiahnutie zdravého a pevného tela. Tento program pod vedením skúsených špecialistov je zostavený odborníkmi z oblasti výživy a cvičenia tak, aby sa vám podarilo získať správne pohybové a stravovacie návyky, nevyhnutné pre vyformovanie tela a udržanie váhy bez obmedzovania a hlúpych diét. Pridajte sa k nám a zmeňte svoj život!