Energia a energetický príjem
Pre každého, kto chce chudnúť, zmeniť stravovanie, alebo sa len začne viac zaujímať o potraviny, je nevyhnutná základná znalosť energetických hodnôt potravín.
V dnešnom článku sa okrajovo zmienime o bioenergii a predstavíme vám niekoľko veličín a vzorcov (naozaj len jednoduchých), ktoré vedú k bilančným výpočtom energie.
Odporúčame prečítať: Ako bojovať proti hladu?
Človek je organizmus, ktorý funguje ako otvorený systém, schopný vymieňať si s okolím hmotu a energiu
(Zdroj: bioenergetika.bioenergetikus.hu)
Človek je živý organizmus, ktorý si vymieňa s okolím hmotu a aj energiu (tzv. otvorený systém). Nás bude dnes zaujímať hlavne energia, ktorú môžeme prijímať, premieňať ju a tiež ju využívať na najrôznejšie procesy: mechanickú prácu svalov, transport dôležitých látok v našom tele, ale aj vytváranie nových látok (napr. tvorba bielkovín). Človek je tvor chemotrofný, to znamená, že získava energiu oxidačným štiepením živín prijatých v potrave.
Energia, výpočet energetického výdaja
Množstvo energie, ktorú sme schopní z potravy získať, možno vyjadriť v dvoch jednotkách:
- v kilojouloch (kJ) - aktuálne používanejší jednotka
- v kilokalóriách (kcal) - staršia jednotka
Tak či tak, existuje jednoduchý prevodný systém medzi oboma jednotkami. Ja som sa všetko naučila v kcal, takže aj keď je táto jednotka teraz používaná menej, vždy si poradím:
- 1 kcal sa rovná približne 4,2 kJ
- 1 kJ sa rovná približne 0,24 kcal
To znamená...
Štiepením 1 gramu sacharidov, ale aj 1 gramu bielkovín získame 4 kcal (17 kJ). Štiepením 1 g tukov získame celých 9 kcal (38 kJ).
Energiu, ktorú naše telo potrebuje na zachovanie všetkých svojich životných funkcií, na metabolické pochody a hladký chod nášho tela "v pokoji", udáva tzv. bazálny metabolizmus (BMR). Hodnotu BMR v kcal alebo v kJ je možné si pomerne jednoducho vypočítať.
Samozrejme, že za deň vykonáme veľa aktivít, či je to aktívny pohyb alebo len práca na počítači v sede, a to nás stojí energiu navyše. Na základe toho, ako veľmi sme v priemere aktívni, vypočítame zodpovedajúcu hodnotu podľa nasledujúcich koeficientov:
- BMR * 1,2 - NEAKTÍVNE - pasívna aktivita, sedavé zamestnanie
- BMR * 1,38 - ĽAHKO AKTÍVNE - ľahká aktivita zahŕňajúca cvičenia 1-3x týždenne
- BMR * 1,55 - MIERNE AKTÍVNE - cvičenie 3-5x týždenne
- BMR * 1,725 - AKTÍVNE - pravidelná aktivita takmer denne, náročnejšie zamestnanie
- BMR * 1,9 - VEĽMI AKTÍVNE - cvičenie vo vysokej intenzite takmer denne, fyzicky veľmi náročné zamestnanie
Takto teda dostaneme priemerný energetický výdaj všedných dní podľa miery aktivity. Na základe cieľa: chudnutie, udržanie, nabratie, výsledné číslo ešte nasledovne upravíme:
- ak si chceme udržať existujúcu hmotnosť, logicky držíme príjem približne na výslednej hodnote
- ak chceme schudnúť, musíme od výsledného čísla odpočítať cca 400-500 kcal, čo by malo zodpovedať váhovému úbytku 0,5 kg za týždeň
- ak chceme pribrať, musíme k výslednému číslu pripočítať ešte 300-400 kcal, čo zodpovedá pozvoľnému naberaniu
Zatiaľ sme hovorili o jednotkách energie a nebrali sme do úvahy typ prijatých živín. Samozrejme, že nie je jedno, či prijmete 1000 kJ len v tukoch alebo v určitých pomeroch bielkovín, sacharidov a tukov. Uvádzané optimálne hodnoty sa často líšia, odporúčania vychádzajúce z výskumov či články netreba brať ako striktné pravidlá.
- Bielkoviny: pri tých sa odporúčania líšia snáď úplne najviac, ja osobne sa prikláňam k hodnotám 0,9-1,2 g na kg hmotnosti, často sa udáva 1,5 alebo dokonca až 2 g na kg hmotnosti, ale to už môže byť zdraviu škodlivé
- Tuky: 0,8-1 g na kg hmotnosti
- Sacharidy: 3-4 g na kg hmotnosti
Na pomeroch jednotlivých živín ZÁLEŽÍ (Zdroj: viscojis.cz)
Záver
Aj keď je pre vás predstava "počítania" nie príliš lákavá, nie je od veci sa v týchto číslach zorientovať. To platí aj pre energetické údaje na obaloch potravín. Ak vám zatiaľ tabuľka energetických hodnôt nič nehovorí, verte, že je to otázka cviku. Nebude trvať dlho a budete schopní odhadnúť, čo je veľa a čo je akurát.
Všetko sa dá, keď človek chce!