Spestrite si zdravé pokrmy pestom
Pesto je špecialitou talianskej kuchyne. Dnes sa vďaka fantázii fanúšikov varenia stáva obľúbeným po celom svete a môžeme si pochutnávať na nápaditých kombináciách.
Milovníkom talianskej kuchyne je pesto dôverne známe. Za akýsi základ možno považovať bazalkové pesto. Pripravuje sa z čerstvých lístkov bazalky, olivového oleja, cesnaku, píniových orieškov a soli. Do pôvodného receptu sa pridáva aj syr, resp. tri druhy parmezánu.
Aktuálne si môžeme pochutnávať na studených omáčkach pripravených z medvedieho cesnaku, púpavových listov, hrášku či mäty. Predstavivosti sa medze nekladú. Použité ingrediencie závisia aj od regiónu, v ktorom sa pripravuje.
Odporúčame: Alnatura Pesto bazalka, 130g BIO. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Pesto si môžete urobiť doma čerstvé. Ak ho dáte do sklenenej a dobre uzatvorenej nádoby, v chladničke vydrží niekoľko dní až týždňov. Poprípade sa dá zakúpiť v špecializovaných obchodoch. Ak sa rozhodnete pre kupovanú alternatívu, dôsledne čítajte etiketu. Neraz do pesta výrobcovia pridávajú rozličné zahusťovadlá, sóju alebo zemiaky. To už s ozajstným pestom nemá veľa spoločného.
Dochutí prílohy, polievky, omáčky i mäso
Pôvodne sa pesto pripravovalo v mažiari, dnes sa jeho príprava urýchľuje a zjednodušuje použitím mixéra. Už dávno neplatí, že pestom sa dochucujú výlučne cestoviny. Môžete ho použiť takmer na všetky pokrmy. Je výborné na ochutenie príloh, ako napríklad zemiakov alebo ryže. Pridáva sa do polievok a pokojne ním môžete spestriť obľúbený zeleninový šalát. Skvelú chuť dodá aj mäsu či rybám, ak ho použijete ako marinádu. Niektoré pestá výborne chutia, ak ich jednoducho natriete na hrianku či akékoľvek pečivo.
Pesto je zdravé
Pesto sa pripravuje zo zdravých ingrediencií, ako sú bylinky, orechy, rozličné druhy šalátov, panenský olivový olej, cesnak, semiačka atď. Tie sa tepelne neupravujú. Buď sa pripravia tradičným spôsobom, teda roztlčením v mramorovom mažiari, alebo sa zmixujú. Podľa niektorých gurmánov má však styk byliniek s kovovou časťou mixéra vplyv na chuť i výživovú hodnotu pesta. Z tohto dôvodu je lepšie pripraviť ho tradičným spôsobom. Navyše pesto sa pridáva k hotovým pokrmom, teda sa tepelne neupravuje. Vďaka tomu zostáva v použitých ingredienciách maximum výživných látok.
Dostali ste chuť na pesto? Inšpiráciu nájdete aj v sekcii Recepty.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Máte to hotové za niekoľko minút
Máte radi pesto? Doma si môžete pripraviť rôzne pesto, napríklad aj z púpavy
Karfiolový krém s domácim pestom
Karfiolový krém vám bude chutiť s pestom z medvedieho cesnaku