Dušan Plichta: Ak ľudia dokážu zmeniť len pár vecí, môžu dosiahnuť úžasné výsledky
Máme radi mladých šikovných ľudí, ktorí majú čo povedať. Výživový poradca Dušan Plichta (27) medzi nich rozhodne patrí. Zaujal nás svojími už bohatými skúsenosťami a inovatívnym prístupom v poradenstve, ktoré poskytuje svojim klientom. Prečítajte si inšpiratívny rozhovor s výživovým poradcom, s ktorým sme sa rozprávali o zdravom životnom štýle, pohybe, ale aj o zdravotných problémoch dnešných ľudí.
Vystupuješ ako inšpiratívny výživový poradca. V čom si inšpiratívny?
Inšpirácie podľa mňa spočívajú v tom, že tak ako sa ja potrebujem neustále inšpirovať, tak si myslím, že každý človek potrebuje inšpiráciu, aby mu hlavou prúdili tie správne myšlienky. Či už je to vo filmoch, okolí, ľuďoch, s ktorými sa stretáva, alebo v prostredí, v ktorom funguje.
Trošku cítim problém, že naše Slovensko občas skĺzava do tej negatívnej inšpirácie. Aspoň ja to tak vnímam. A to práve nechcem riešiť. Chcem ľuďom ukázať skôr tú pozitívnu stránku, a to aj čo sa prístupu k výžive týka. Poukazujem na krásne jedlá, poctivé produkty, radosť z prípravy jedla alebo z konzumácie v spoločnosti priateľov a radosť z cvičenia, z aktívneho životného štýlu. Veľmi ma inšpirovala Austrália. Videl som, že ľudia žijú trošku inak, tak aktívne veľmi. A celý systém tam je pozitívne naladený. Toto sa snažím prinášať.
Inšpiruješ aj svojich klientov. Aké sú najčastejšie problémy, s ktorými sa ľudia na teba obracajú?
Teraz zisťujem, že mojím cieľom nie je až tak riešiť priberanie. Ľudia aj tak začínajú riešiť nadváhu až vtedy, keď sa cítia zle a majú výkyvy energie. Čím ďalej, tým viac to začína byť o energii. Ľudia majú veľké pocity únavy, sú čoraz viac chorľaví, cítia sa slabí. A to je jasný dôkaz, že máme pošramotený hormonálny systém vplyvom prostredia a životosprávy. Vtedy oveľa ľahšie upadneme do depresie. To je systém, ktorý nevytvára správne funkcie v mozgu, ktoré začínajú niekde v tráviacom trakte. Sám na sebe som videl, že odkedy som zmenil fyziológiu, cítim vyššiu energiu , čomu sa hovorí vitalita, životná energia.
Ako vyzerajú tvoje konzultácie s klientom? Ako zisťuješ, v akom je zdravotnom stave?
V podstate je na to vymyslená metodológia, kde meriam 12 oblastí na tele, kde sa nám tuk ukladá. Asi všetci vieme, že väčšinou sa nám tuk ukladá na bruchu, na bokoch, a ženám dosť okolo zadku a stehien. Tých oblasti je tam viacej.
Používam prístroj - kaliber, ktorým meriam milimetre podkožného tuku a podľa toho ich vkladám do softvéru. Softvér je vyvinutý presne tak, aby mi ukázal priority, ktoré potrebujem riešiť. Dajme tomu, tuk sa ukladá najviac na bruchu a ja podľa toho už mám stratégie, ktoré individuálne dolaďujem na človeka. Samozrejme potrebujem vedieť jeho životný štýl. Potrebujem sa dozvedieť, prečo vzniká problém ukladania tuku na bruchu, ktorý záleží od kortizolu - stresového hormónu. U každého je to iné. Preto potrebujem s týmto človekom individuálne pracovať a nastaviť mu optimalizáciu.
Nesprávne stravovanie, stres, nedostatok spánku alebo nedostatok vitamínov. Čo je ten najväčší faktor, ktorý vplýva na to, že sa cítime unavení, bez energie?
Je to súlad všetkých týchto faktorov. A to sa mi páči na prístupe Charlesa Poliquina, u ktorého som sa vzdelával. Že to nie je len o výžive, ale berie do úvahy aj faktory ako toxicita organizmu a celého prostredia, kvalita spánku a stres, s ktorým sa potrebujeme naučiť pracovať. Keď ešte stres posilníme nesprávnou výživou, vnútorným hladovaním tela, ktoré je spôsobené vysokým príjmom cukru, nastáva toxicita organizmu. Tak sa ukladajú toxíny, a keď ich telo nedetoxikuje, tak sa dostávame do zatočenej špirály, kde sa strieda pozitívny s negatívnym domino efektom.
Keď sme pri strave, čo znamená poctivá strava?
Definoval by som to v dvoch rovinách. Prvá rovina je skutočný produkt, čiže minimum chémie, neupravený produkt, prvotný, ideálne lokálny. Priznám sa, nemôžem úplne čestne prehlásiť, že som zástanca iba lokálnej kuchyne, pretože rád experimentujem so svetovou kuchyňou. Veľa sa inšpirujem mexickou kuchyňou, rád používam avokádo. Ale tá primárna surovina, napr. mäso by mala byť lokálna.
Druhý faktor je fyziologická odpoveď organizmu. Keď niečo do tela dám, hormóny na to nejako reagujú. A tam potrebujem, aby telo reagovalo správne. Aby organizmus bol spokojný a nie rozhádzaný, aby sa nedostával z rovnováhy. Ide o istú reakciu organizmu tak, aby bola správna.
A pri tej prvej rovine, je to biologická hodnota potraviny. Predsa tá paradajka zo záhrady má viac vitamínov, stopových látok a minerálov, a to sa násobí. Bohužiaľ realita je taká, že biologická hodnota nám klesá, preto sa doporučujú suplementy. V doplnkoch je potrebné sa v tom vyznať, buď si to poriadne naštudovať alebo si dať poradiť od skúsených konzultantov. Aj preto spolupracujem so slovenským silovým inštitútom, kde máme k dispozícii kompletný tím špecialistov na tréning, suplementy, či fyzioterapiu. Preto je ideálne zveriť sa do rúk odborníka na výživu, alebo aj doktora, hoci ich na Slovensku vôbec nie je veľa takých, ktorí idu k podstate problému. (česť výnimkám). Čo sa týka doplnkov tak 80% vecí, ktoré máme bežne dostupných v lekárňach je bezvýznamných, placebo, alebo ide o klamstvo farmaceutického priemyslu.
Ide zima a práve v zime nám vymiznú lokálne produkty, najmä ovocie a zelenina. Odkiaľ brať vitamíny?
Tu by som sa inšpiroval našimi predkami. Trošku sme na Slovensku zabudli na veci ako cibuľa, cesnak, nakladaná kapusta, fermentované, naložené čalamády, ktoré majú dostatočne veľa látok a vitamínov, ktoré nás povzbudia. A možno to nie je až tak o vitamínoch, čo si veľa ľudí neuvedomuje. Imunita je o pomere dobrých a zlých baktérií. A práve tieto fermentované vecí, kvalitné, kvasené, majú veľký obsah tých dobrých baktérií. Či sú to už kyslomliečne výrobky, ale najmä kapusta. Týmto spôsobom výrazne zlepšíme črevnú mikroflóru a posilníme imunitu.
Druhá forma je zloženie stravy. Ako náhle mám veľa cukru alebo toxínov, tak tie nám prekážajú pri procese vstrebávania minerálov. My ani nemáme tak málo minerálov. Skôr ide o to, že bránime telu, aby ich vstrebalo tým, že ich zle nakombinujeme, respektíve “preložíme“ toxínmi. Tým pádom ich naše telo nevstrebe. Vieme, že nejde o to, čo zjeme , ale aj o to, čo sa vstrebe. To, čo v skutočnosti organizmus využije.
S klientmi riešim v poslednom čase veľké problémy s trávením vzhľadom na nízky obsah kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku , ktorá je spôsobená stresom a životným štýlom. Jednoducho im slabo trávi. Napríklad mäso. Ľudia sa sťažujú, že im je mäso ťažké . Stávajú sa z nich potom vegetariáni, a to často neodôvodnene. Pritom majú len málo kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, čo je základný enzným. To je problém, o ktorom mnoho ľudí nevie. A nesprávne pripisujú príčinu a efekt na základe nejakej kauzality.
Čo ľuďom ako prvé vyhodíš z jedálnička?
Väčšinou je to také klasické, to už asi aj mnoho ľudí vie. V prvom rade spracované potraviny a priamy cukor. V druhom rade sú to cereálie, pečivá, ale aj sacharidy - zemiaky. Vlastne vylučujem spracované veci, chémiu, cukor, rýchle sacharidy a nahrádzam to hlavne kvalitnými tukmi. Tu je už, ale skryté konkrétne know-how a poznanie kombinácii, ktoré vedia mať výborny efekt pre naše zdravie a produktivitu.
K úprave životného štýlu patrí aj pohyb. Venuješ sa aj tomu?
Áno, samozrejme. Je dôležité povedať, že úzko spolupracujem so Slovenským silovým inštitútom. Kde často robím aj Bio signiture merania pre skupiny, ktoré cvičia v rámci Strong Campu. Samozrejme cvičenie je veľmi dôležité. Čo však vidím ako problém, veľa ľudí cvičí nesprávne. Mnoho ľudí robí aktivity, ktoré nemajú efekt a robia to len z povinnosti. A tam si treba uvedomiť, že v podstate človeku stačí 15 minút týždenne správneho cvičenia a je vybavený.
Čo musí byť obsiahnuté v tých 15 minútach, aby to stačilo?
Dôležité je si uvedomiť, že kľúčom k našej dlhovekosti sú svaly. Potrebujeme stimulovať svaly k rastu a k tomu, aby sme mali svalovú hmotu. Preto ženy nech sa neboja svalov, tie aj tak nikdy veľmi nenarastú. Ale potrebujú ich mať, pretože čím mám viac svalov, tým mi lepšie funguje metabolizmus, lepšie funguje spaľovanie energie a tým pádom aj ja tvorím vyššiu životnú energiu pre seba.
Preferujem skôr vysoko intenzívny silový tréning, aby som sval stimuloval a ten aby sa čím skôr preklopil z anabolickej fázy, aby rástol, aby oddychoval, aby dostal to, čo potrebuje. Problém je v tom, že za krátky čas potrebujem zo svalu dostať glukózu (cukor) rýchlo von, aby som spustil tie správne hormonálne procesy.
Napríklad robil som triatlon, skvelý šport, len pozor. Ide o šport, ktorému treba dať perfektnú životosprávu, starať sa o telo a oddychovať. Ja som sa triatlonom dosť vyčerpal a energia mi značne poklesla. Nastal úbytok svalovej hmoty , i keď som ju mal funkčnú. A práve preto som začal s kratšími tréningami, trénujem intenzívnejšie, aby som energiu skôr stimuloval. Efekt, ktorý som z toho dosiahol na dlhší čas je nižšie percento tuku a väčšia vitalita. Niekedy sa mi nechce, nie som na silový tréning stavaný. Som tanečník a viac mi sedia vytrvalostné veci. Lenže tento tréning je pre mňa dôležitý. I keď nikdy nenarastiem do veľkých svalových rozmerov, cítim zvýšenú energiu tak, aby som toho zvládol počas dňa viac.
Čo vtedy, keď niekto nemá vzťah k silovému tréningu. Je lepšie, keď robí akúkoľvek inú pohybovú aktivitu?
Samozrejme, vždy je lepší nejaký prirodzený pohyb. Treba dať pozor, aby sme však nerobili šport len kvôli chudnutiu a trápili tak celé telo. Vidím ľudí behávať, vyklusávať a vidím, ktorí pritom trpia. Robia to len preto, že vedia, že z nejakého dôvodu musia. Už keď mám robiť niečo z povinnosti a nemám k tomu vzťah, tak si radšej zvolím 15 minút do týždňa. Ale urobím to pre svoje zdravie. Vždy sa dá nájsť ten dôvod. Ak nemá niekto vzťah k športu, musí mať vzťah k sebe samému a k posilneniu svojho zdravia.
Ako úspešný si s „premenami“ svojich klientov?
Celý úspech v zmene za zdravým životným štýlom spočíva v tom, ako to človek príjme, ako sa má rád a čo je tá jeho motivácia. Bez toho nejde nič.
Naše výsledky ovplyvňuje správanie. Správanie ovplyvňuje nejaký pocit, na základe ktorého to robíme, a ten pocit ovplyvňuje naše myslenie. Ale poďme ešte späť. Čo ovplyvňuje to naše myslenie? Je dobré, keď si niekto povie, že myslí pozitívne. Avšak môžem ja akokoľvek pozitívne myslieť, keď tú činku nezdvihnem, pretože k tomu nemám vzťah.
Keď budem slabý, nebudem mať kondíciu a nebudem spokojný so svojím telom , nebudú ma napadať tie pozitívne myšlienky. Vždy sa budem obviňovať a budem hľadať chyby. Ale keď viem, že sa starám, že do toho niečo dávam, zacvičím si a uvoľnia sa mi endorfíny, veci fungujú, cítim sa dobre, tak idem ďalej. Tvorím, spájam a som v tej pozitívnej anabolickej fáze tvorby. Keď chceme pozitívne myslieť, potrebujeme sa starať o svoje telo. To je pozitívna špirála, kedy všetko funguje. Negatívna špirála je vtedy, keď sa veci zhoršujú. Niekedy je to tak, že 30 rokov mi nič nebolo a príde ďalší rok a bum, je to tu.
Najhorší príklad, možno trošku radikálny, je rakovina. 40 rokov je všetko v pohode a zrazu je to otázka 6 mesiacov, pretože sa to nahromadilo v tele. Nádor je vyživovaný cukrom. Tam je to prečo. Je dôležité si to uvedomiť. Už keď nie pre radosť, tak pre samého seba a zdravie, ktoré si všetci prajeme.
Mám viacero klientov, ktorí to pochopili a som na nich hrdý. Sú tou najlepšou referenciou . Je to naozaj skvelý pocit začuť v telefóne : „Waaaw ďakujem, ono to funguje, jem, cvičím, schudla som 5 kíl a cítim sa super“. Kiežby som si skôr dala poradiť“.
Na druhej strane nie u každého to ide tak hladko, vzhľadom na individualitu a aj to, že každý organizmus bol inak zaťažovaný pred tým, ako ho začneme optimalizovať . Preto, je treba k optimalizácii pristúpiť trpezlivo a kriticky si vyhodnocovať svoje správanie a návyky. Len to je cesta k úspechu.
Foto: Archív Dušan Plichta
Diskusia k článku - Dušan Plichta: Ak ľudia dokážu zmeniť len pár vecí, môžu dosiahnuť úžasné výsledky
Nový príspevok
Musim podotknut, ze kyselina chlorovodikova v ziadnom pripade nie je enzym !!!!! Akurat tak chemicky natravuje potravu a vytvara v zaludku kysle prostredie, ktore aktivuje traviace enzymy. Pevne verim, ze to bola chyba z nepozornosti.