Polievka z pečenej cvikle
Cvikla obsahuje veľa antioxidantov a aj betaín. Betaín napomáha tráviacemu systému a podporuje produkciu žalúdočnej kyseliny. Betaín takisto môže pomôcť znížiť hladinu homocysteínu a tým je prospešný pre srdcovocievny a nervový systém.
Suroviny:
- 500 g cvikle
- 1 cibuľa
- 1 mrkva pokrájaná na kocky
- 220 g bielej kapusty pokrájanej najemno
- 4 strúčiky cesnaku
- bobkový list
- 0,5 litra zeleninového bujónu (bio, bez pridanej soli)
- 1 lyžica kokosového oleja alebo maslového tuku (ghee)
- jemne pokrájaná pažítka alebo kôpor na ozdobu
- biely jogurt
Postup:
Rúru zohrejte na 180 °C. Cviklu spolu s cesnakom zabaľte do alumíniovej fólie a opekajte asi 20-30 minút, kým nie je mäkká. Vo veľkom hrnci rozpustite tuk, pridajte cibuľu a opražte dozlatista. Potom pridajte kapustu a mrkvu a ešte niekoľko minút opražte. Pridajte vývar a bobkový list, prikryte a priveďte do varu. Cesnak a cviklu vyberte z fólie, ošúpte, pokrájajte, pridajte do polievky a na miernom ohni varte ďalších 10 minút. Bobkový list vyberte a ponorným mixérom rozmixujte polievku, až kým nie je krémová. Podávajte s jogurtom a pažítkou. Podľa chuti si pridajte soľ a čierne korenie (ak naozaj treba).