11. NOV 2014

Po akom type tréningu treba doplniť proteíny?

Mirka

Máte za sebou náročný kardio tréning? Venovali ste sa hodinu posilňovaniu na strojoch vo fit centre? V tom prípade vaše telo potrebuje aj proteíny. 

Bielkoviny zohrávajú v ľudskom organizme množstvo dôležitých úloh. Dostatočný príjem proteínov je nevyhnutný pre každého človeka a obzvlášť pre športovcov. V prvom rade hrajú kľúčovú úlohu pri raste a obnove svalov po tréningu. Vďaka proteínom možno výrazne skrátiť dobu regenerácie po tréningu a tiež chrániť svaly pred poškodením spôsobeným fyzickou aktivitou.

Odporúčame prečítať: Bielkoviny v strave bežca. Prečo sú dôležité? 

Ak človek stráca svalovú hmotu, metabolizmus sa zákonite spomaľuje a dochádza k priberaniu. Bielkoviny majú tiež schopnosť dlhšie udržať pocit sýtosti, čo je skvelé hlavne pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Človek potrebuje na jeden kilogram hmotnosti minimálne 0,8-1 gramu bielkovín, pričom toto množstva sa zvyšuje podľa individuálnych potrieb (miery fyzickej aktivity, stupňa kondície, stanovených cieľov a pod.).

Proteíny si dajte po namáhavom kardio i silovom tréningu

Mnoho ľudí sa snaží o redukciu hmotnosti a domnieva sa, že ak sa po cvičení nenajedia, urýchlia tak proces chudnutia. Skutočnosť je taká, že týmto počínaním svojmu organizmu škodia. Proteíny po tréningu by mali byť teda samozrejmosťou. Dôležité je však zvoliť správny pomer potrebných živín. „Musíme vedieť, aké látky sú vhodné pre zvolený typ tréningu a vhodne ich konzumovať po cvičení. Vyberáme z kombinácie dvoch látok. Pokiaľ chceme rýchlo zregenerovať stratené energetické zásoby, napríklad po dlhšom kardio tréningu alebo vyčerpávajúcom posilňovaní, preferujeme ihneď po cvičení kombináciu sacharidov a bielkovín v pomere 3:1. Tým zabezpečíme organizmu dostatočné množstvo energie a nebude ho chcieť využiť rozpadom zo svojich tkanív,“ vysvetľuje odborník na výživu Libor Javro.

Čo však v prípade silového tréningu, ktorý je veľmi náročný a zvyčajne netrvá dlhšie ako polhodinu? „Po tréningu vysoko silového charakteru pri krátkej intenzite, trvajúceho menej ako 30 minút, je vhodné využiť opačný pomer sacharidov a bielkovín, konkrétne 1:3 (4). Daný pomer sa zvyšovaním doby trvania tréningu zvyšuje v pomere 2:3 alebo 3:3,“ odporúča odborník.

Odporúčame prečítať: Dôležitosť bielkovín v strave

Ktoré zdroje proteínov sú najlepšie?

Proteíny sa skladajú z aminokyselín. Pri voľbe vhodných potravinových zdrojov treba vyberať také, ktoré obsahujú esenciálne aminokyseliny. Práve tie si ľudské telo nedokáže vyprodukovať samo a treba ich organizmu poskytnúť prostredníctvom potravín. „Po tréningu sa snažíme vyberať najkvalitnejšie zdroje proteínov, teda s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín. Ak má ísť o potraviny, vyberáme hlavne živočíšne (majú vyšší podiel esenciálnych aminokyselín): tvaroh, olomoucké tvarôžky, suché mäso, mlieko atď. V prípade vegánov sú to hlavne strukovinové pokrmy, jedlá a nápoje. Samozrejme, pokiaľ by dodanie proteínov prostredníctvom potravín nepostačovalo, na trhu je celé spektrum výživových doplnkov, ktorými je možné dané látky doplniť. Obvykle sú v danom pomere správne nakombinované tak, aby doplnili živiny po fyzickej aktivite,“ vysvetľuje výživový poradca Libor Javro.

Spracované v spolupráci s výživovým poradcom Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk

Odporúčame: DAS gesunde Plus, 350 g – bielkovinový prášok pre stavbu a regeneráciu svalov s vanilkovou príchuťou so sladidlom, zakúpite v sieti dm drogerie markt

dm proteín prášok

Odporúčame: DAS gesunde Plus, 45 g – bielkovinová tyčinka s príchuťou banánu a kakaových lupienkov, zakúpite v sieti dm drogerie markt.

dm proteín tyčinka


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Po akom type tréningu treba doplniť proteíny?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Návšteva vo fitness centre

Ako často navštevujete svoje fitness centrum?

1 krát do týždňa
2 krát do týždňa
3 a viac krát do týždňa
1 krát mesačne

Celkom hlasovalo: 977
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.