Špaldové palacinky s makom a špaldový trhanec
Palacinky určite poznáte. My vám ich však ponúkame v zdravšej verzii so špaldovou múkou, bez cukru a s ovocím.
Suroviny:
- 500 g špaldovej múky
- 2 vajíčka
- 250 g masla
- 200 g maku (nemletý)
- 2 PL stévie na pečenie a varenie
- 100 g vlašských orechov
- 200 g ovocia (jahody, sušené slivky)
- 2 dcl bio slnečnicový olej na potretie panvice
- 1 l rastlinného mlieka
- med (iné sladidlo)
- vanilku (struk), štipka soli
- čerstvé lístky stévie, alebo mäty
Postup:
Do misy preosejeme špaldovú múku, pridáme vajcia, soľ, polovicu maku, vanilku zo struku, stéviu a mlieko podľa toho, ako nám hustne cesto. Necháme 5 minút odstáť, aby sa múka spojila s mliekom a na horúcej panvici pečieme palacinky. Môžeme ich podávať takto, alebo ak zostanú, potom aj ako trhance.
Na drobné kúsky natrháme palacinky a vhodíme ich do rozpálenej hlbokej panvice s kúskami masla. Pridáme sušené slivky a prehrejeme, na záver pridáme orechy a hrsť maku, prehrejeme a vypneme, Do horúcej zmesi pridáme nakrájané jahody a premiešame s medom (iným sladidlom).
Na nahriaty tanier servírujeme horúce, poliate s medom a dochutené mätou, alebo lístkami stévie. Výborné s ovčím jogurtom.
Zdroj foto: Peškovičová Henrieta
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ak potrebujete rýchlo získať potrebnú energiu, máte chuť na sladké alebo sa chcete zasýtiť niečím ľahkým, nie je nič lepšie ako siahnuť po banáne.
Celozrnné palacinky so šípkovým lekvárom a jogurtom
Príprava je nenáročná a keďže celozrnná múka sa v tele mení na zločité sacharidy, po dvoch palacinkách budete plní ako keby ste ich zjedli po päť.
Palacinky na slano, ako ich nepoznáte
Ak máte radi špenát, tak sa ho držte.