Najnovšie výskumy potvrdzujú, že cukor je toxický!
Spotreba cukru je alarmujúca. Americkí vedci z kalifornskej univerzity v San Franciscu bijú na poplach a tvrdia, že spotreba cukru by mala podliehať podobným pravidlám, ktoré platia pre požívanie alkoholu a tabaku.
Vedci zastávajú názor, že cukor by nemal byť zastúpený v jedlách, ktoré sú podávané v školských jedálňach a sú dostupné za stravné lístky.
Čo hovoria o spotrebe cukru štatistiky?
Skôr ako si predstavíme negatívne účinky cukru, nakukneme do sveta štatistík. Spotreba cukru neustále narastá. Ak sa pozrieme na roky 2009 a 2010, spotreba cukru v roku 2010 vzrástla o 2,9 percenta, čo je 186 507 ton. Ak by sme ročnú spotrebu cukru prepočítali na jedného obyvateľa, každý z nás skonzumoval za rok 2010 presne 34,3 kilogramu cukru! Okrem toho za rok 2011 vzrástla i spotreba nečokoládových cukroviniek z 11 583 na 14 740 ton, cukrárenských výrobkov z 25 407 na 26 804 ton.
Aké sú účinky cukru na ľudský organizmus?
Najhlavnejším problémom v oblasti zvyšovania spotreby cukru je tzv. skrytý cukor, ktorý sa nachádza v priemyselne spracovaných potravinách. Potravinové etikety uvádzajú v zložení výrobku pojmy ako sacharóza, glukózový sirup, glukóza, fruktóza alebo maltóza. Pravdou je, že hoci pochádzajú z ovocia alebo mlieka, sú rovnako nebezpečné ako biely rafinovaný cukor.
Negatívne účinky cukru sú nasledovné:
- Cukor ovplyvňuje fungovanie imunitného systému. Je dokázané, že cukor je zodpovedný za oslabenie obranyschopnosti organizmu a vznik mnohých ochorení.
- Pri trávení cukru musí organizmus použiť zvýšené množstvo vitamínov a minerálov, ktoré potom chýbajú pri iných dôležitých funkciách. Čiže konzumácia cukru predstavuje plytvanie cennými vitamínmi, minerálmi a stopovými prvkami.
- Najhoršie je, že pri metabolizme cukrov vznikajú toxické látky, ktoré spôsobujú mnohé ochorenia. S konzumáciou cukru je spojený vznik zubných kazov, obezity, vrások, vypadávania vlasov a ďalších vážnejších ochorení.
- Výsledkami dlhodobej spotreby cukru sú cukrovka, osteoporóza a zvyšuje sa riziko vzniku astmy, artritídy, roztrúsenej sklerózy a rakoviny.
- Cukor poškodzuje pečeň a žalúdok, je jedným z popredných ničiteľov zdravej črevnej mikroflóry (môže spôsobiť premnoženie kvasiniek). Ak si neviete predstaviť „ničivý“ vplyv cukru na vnútorné orgány, predstavte si vplyv cukru na naše zuby, ktoré sú tvrdé a odolné!
- Spôsobuje hormonálnu nerovnováhu, pretrvávajúcu únavu, nedostatok energie, nervozitu, agresivitu, nesústredenosť a depresiu.
- Prekyslenie organizmu a vznik hemoroidov môže byť spojený aj s konzumáciou cukru.
- Znižuje hladinu dobrého cholesterolu, čím získava prevahu zlý LDL cholesterol, ktorý vedie ku vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Pýtate sa, čo robiť?
Vyraďte zo svojho jedálnička biely rafinovaný cukor, majte oči na stopkách aj pri hnedom cukre, pretože často ide len o prifarbený biely cukor. Siahnite po prírodných a neškodných alternatívach. Na osladenie kávy alebo čaju používajte zelené lístočky stévie, ktorá bude zároveň ozdobou kuchynského parapetu. Na varenie a pečenie si zaobstarajte koncentrovaný prášok zo stévie, ktorý je taký sladký, že vydrží dlhé obdobie. Samozrejmosťou je dôsledné čítanie etikiet potravín!
Zdroj: vuepp.sk, zentrum-der-gesundheit.de