Ktoré jedlá vám zlepšia náladu?
Jednou z cestičiek, ako sa dopracovať k psychickej pohode, je jedlo. Ktoré potraviny vás zbavia otravných blues?
Šťavnaté paradajky
Paradajky sú známe obsahom lykopénu, ktorý sa dáva do súvislosti so zvyšovaním plodnosti u mužov. Avšak rajčiny pozitívne pôsobia aj na ľudskú psychiku. Môže za to hlavne obsah kyseliny listovej a horčíka. Navyše zastúpené železo, aminokyselina tryptofán a tiež vitamín B6 vplývajú na produkciu hormónov ovplyvňujúcich náladu, konkrétne serotonínu, dopamínu a noradrenalínu.
Losos, tuniak a krevety
Morské ryby a plody sú výborným zdrojom zdravých tukov. Jedná sa najmä o prospešné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre zdravé fungovanie mozgu nevyhnutnosťou. Bonusom je obsah vitamínov zo skupiny B, vitamínu D a jódu. B vitamíny ovplyvňujú nervové funkcie, nedostatok vitamínu D je spájaný s depresiou, a jód má vplyv na duševnú vyrovnanosť a výkon mozgu.
Červená repa
O červenej repe vieme, že je bojovníčkou proti anémii a prostriedkom na posilnenie imunitného systému. Vďaka zastúpenej kyseline listovej však pozitívne vplýva na náladu, podporuje pamäť a koncentráciu.
Brazílske orechy
Orechy vo všeobecnosti majú, vďaka obsahu zdravých tukov a B vitamínov, priaznivý vplyv na nervovú sústavu. Avšak brazílske orechy sú bohaté na selén, ktorý sa vyznačuje antioxidačným pôsobením. Podľa vedcov môže byť prítomnosť oxidačného stresu v mozgu spojená s miernou až strednou depresiou, úzkosťou a únavou. Zaujímavú štúdiu uskutočnili napríklad britskí vedci, ktorí sledovali úroveň selénu v strave a výskyt depresie a úzkosti. Tí, ktorí mali v tele dostatok selénu, mali lepšiu náladu a došlo aj k zmierneniu úzkosti (1).
Horká čokoláda
Konzumácia čokolády s vysokým obsahom kakaa stimuluje tvorbu endorfínov, hormónov, ktoré vyvolávajú pocity šťastia. Konzumenti, ktorí si denne dopriali tretinu kvalitnej čokolády (cca 30 g), mali nižší krvný tlak, nižší výskyt srdcových chorôb a tiež sa cítili pohodovejšie. Aspoň to tvrdia holandskí vedci v jednej zo svojich štúdií. Austrálski odborníci zasa skúmali vplyv polyfenolov v kakau na náladu. Účastníci pokusu, ktorí ich prijímali pravidelne počas 30 dní prostredníctvom čokoládového nápoja, sa cítili vyrovnanejšie a spokojnejšie (2).
Referencie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1873372
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364814
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Makadamové orechy: výborný pomocník pri chudnutí aj pri cvičení
Sú to síce najdrahšie orechy na trhu, ale ich účinky sú pre telo nenahraditeľné. Investujte do zdravia a vyskúšajte chutné makadamové orechy.
Doplňte do tela potrebné vitamíny konzumáciou ľanových semiačok
Sú takmer bez chuti, lacné, ľahko dostupné a extrémne zdravé! Vyskúšajte ľanové semiačka a doplníte telu množstvo potrebných látok.
Spestrite si jedálniček zdravým avokádom
Avokádo je pokladom kuchyne. Má široké použitie a výborný vplyv na zdravie. Presvedčte sa sami.