Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

4 druhy bobuľového ovocia, ktoré vás nadopujú vitamínmi

Mirka

Bobuľové ovocie je jedným z najlepších zdrojov dôležitých antioxidačných látok. Nechýbajú v ňom antokyány, quercetín, vitamín C a mnoho ďalších živín.

4 druhy bobuľového ovocia, ktoré vás nadopujú vitamínmi
1. AUG 2014

Potraviny s vysokým obsahom antioxidantov sú prevenciou rozličných ochorení (kardiovaskulárne choroby, rakovina), spomaľujú proces starnutia, pomáhajú udržiavať pokožku, vlasy i nechty zdravé a krásne. Antioxidačnými látkami, ktoré organizmu pomáhajú bojovať s oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi, je doslova nabité bobuľové ovocie.

4 druhy bobuľového ovocia, ktoré si zamilujete

1. Čučoriedky prospievajú pamäti i zraku

Tmavomodrá farba čučoriedok naznačuje, že sú bohaté na antokyány, ktoré sa podieľajú na neutralizácii škôd spôsobených voľnými radikálmi. Sú známe tým, že znižujú zápal a sú prevenciou artritídy i ťažkostí so zrakom. Tiež zabraňujú strate pamäti, ktorá súvisí predovšetkým so starnutím organizmu. Okrem toho by ich mali zaradiť do jedálnička tí, ktorí majú problém so srdcom, kŕčovými žilami a hemoroidmi. Čučoriedky sú tiež zdrojom vitamínu C a K, mangánu a vlákniny.

Odporúčame prečítať: Strava, ktorá podporuje náš mozog

 

2. Černicami proti vysokému cholesterolu i proti rakovine

Černice disponujú významným obsahom vitamínov C, E, K, kyseliny listovej, mangánu a rozpustnej vlákniny. Nemožno zabudnúť na antokyány s významným antioxidačným pôsobením. Vďaka tomu sú považované za výborný prostriedok znižovania vysokej hladiny cholesterolu v krvi, pomáhajú pri artritíde a problémoch s pamäťou. Vedecké štúdie tiež naznačujú, že černice obsahujú látky, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine.

3. Brusnice sú vhodné nielen na problémy s močovými cestami

Konzumácia čerstvých brusníc je skôr výnimkou ako pravidlom. Najčastejšie sa konzumujú v sušenej forme alebo vo forme šťavy, resp. sirupu. Ak sa rozhodnete pre výživový doplnok, vyberajte starostlivo, pretože šťavy či sirupy často obsahujú veľké množstvo cukru. Čerstvé brusnice sú však plné antioxidačných látok a to hlavne antokyánov. Využívajú sa hlavne pri problémoch s močovým ústrojenstvom. Veľké množstvo vlákniny je tiež nápomocné pri hnačkových ochoreniach.

4. Maliny prospievajú tráveniu a sú vhodné pri diéte

Maliny sú výnimočne bohaté na vlákninu a obsahujú až 85 percent vody, preto sa odporúčajú konzumovať v prípade, že držíte diétu. Sú tiež zásobárňou vitamínu C, skupiny B, mangánu, horčíka, železa i medi. Z antioxidantov sú zastúpené antokyány, quercetín, katechíny a ďalšie. Maliny je vhodné konzumovať aj v prípade, že máte vysokú hladinu cholesterolu v krvi. Podobne ako ostatné bobuľovité ovocie pomáhajú pri artritíde, pamäťových problémoch, šedom zákale a pod.

Odporúčame prečítať: Goji – malé červené bobuľky plné živín

 

Tipy na konzumáciu

Ak máte možnosť, konzumujte bobuľové ovocie čerstvé. V tejto podobe si zachováva najviac výživných látok. Zdraviu prospešné sú však aj mrazené alebo sušené plody. V tomto prípade si však dajte pozor na to, aby neobsahovali zbytočne pridaný cukor. Bobuľové ovocie je skvelým spestrením ovocných šalátov, hodí sa na ochutenie ovsených vločiek, do jogurtov alebo na prípravu ovocných koktailov.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - 4 druhy bobuľového ovocia, ktoré vás nadopujú vitamínmi

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.