Parádny makový koláč na sviatky

Adela Jasenovcova

Mak patrí v našich zemepisných šírkach medzi obľúbenú plodinu. Je všetranný a veľmi variovateľný. Ak máte cez sviatky chuť na niečo extra makové, skúste toto.

Makový makovec, nikomu to nepovedz
Zdroj: Adela Jasenovcová
25. DEC 2017

Medzi tradičné jedlá na štedrovečernom stole, či počas celých sviatkov, patria makové bobále zo zemiakového cesta, makové štrúdle, kysnuté záviny, či pupáky s teplým mliekom.Často sa mak používa ako plnka, no skúsili ste ho použiť do cesta? Jednak nahradíte veľkú časť múky a cesto ešte bude aj šťavnatejšie. 

Potrebujete:

  • 200 g mletého maku
  • 1 vajce od šťastnej sliepky
  • 100 g hladkej múky (môže byť aj špaldová, celozrnná, kokosová a iné)
  • 2 nastrúhané jablká
  • 1 dcl mlieka od spokojnej kravy (prípadne nahradiť rastlinnou verziou)
  • 1 dcl roztopeného masla (prípadne iný tuk či olej)
  • 100 g cukru (prípadne ié sladidlo)
  • 1 prášok do pečiva
  • vanilka
  • nastrúhaná kôra z bio citróna

Postupujete takto:

Všetky suché suroviny zmiešame dohromady. Postupne pridáme všekty ostatné suroviny a spojíme do hladkého cesta. Bude pomerne riedke, ale tak to má byť. Vylejeme ho na vymastený stredne veľký plech alebo vystelieme papierom. Pečieme cca 35 minút pri teplote 170°C. Keďže každá rúra pečie inak, treba skontolovať špajlou. Odporúčam koláč nevysušiť. Po vychladnutí najlepšie chutí s kyselkavý, ríbezľovým džemom a ovocím. 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Parádny makový koláč na sviatky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Návšteva vo fitness centre

Ako často navštevujete svoje fitness centrum?

1 krát do týždňa
2 krát do týždňa
3 a viac krát do týždňa
1 krát mesačne

Celkom hlasovalo: 1604
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.