Peter Kulich: Ľudia sa nechcú kŕmiť prázdnymi kalóriami
9. FEB 2017

Peter Kulich: Ľudia sa nechcú kŕmiť prázdnymi kalóriami

redakcia

Tvrdia, že ich produkty sú zdravé, chutné a zároveň funkčné. Je vôbec možné, aby slovenská firma obsiahla všetky tieto kritériá vo svojich produktoch? 

Pre spoločnosť MaxSport je dôležitá nielen výroba špičkových produktov, ale aj ekológia a robenie dobrého mena Slovensku v zahraničí. To však ani zďaleka nie je všetko. Viac sa dočítate v rozhovore s Petrom Kulichom, konateľom spoločnosti MaxSport a Gabrielom Hindakom, produktovým manažérom spoločnosti.

Vyrábate potraviny, o ktorých sa vyjadrujete, že sú svojím spôsobom funkčné. Priblížili by ste nám to bližšie?

Peter: Zistili sme, že očakávania moderného spotrebiteľa sú v dnešnej dobe niekde inde ako kedysi. Ľudia sa dnes nechcú kŕmiť prázdnymi kalóriami, ale premýšľajú nad tým, čo jedia a aký to na nich bude mať vplyv. Každá potravina, ktorú skonzumujeme, sa nejakým spôsobom odzrkadlí na energii, tele i psychike. My vieme, že moderný európsky spotrebiteľ chce dnes buď niečo kvalitnejšie a funkčnejšie, alebo niečo prírodné, pretože ľudia sa začínajú obracať späť k prírode. Veľa ľudí si volí kategóriu potravín, ktorú preferujeme aj my, a sú prírodné – len v inej podobe. Napríklad nejde o jablko samotné, ale je to kombinácia jabĺk, datlí a orieškov v tyčinke. Sú to však produkty bez chémie, ktoré vie telo spracovať najlepšie.

Vaše nové tyčinky RAW PROTEIN obsahujú rastlinné zložky, týka sa to aj proteínu. Prečo používate práve Vega PRO FUSION® proteín?

Peter: Výhľadovo cheme čoraz väčšiu pozornosť venovať 100 % prírodným produktom. Vega PRO FUSION® proteín je náš vlastný vývoj, ktorý to reflektuje. Tento unikátny blend sme kombinovali z hrachového, ryžového a bôbového proteínu tak, aby každá jedna aminokyselina, ktorá sa nachádza v produkte presahovala odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie.

Prečo práve kombinácia hrachu, ryže a bôbu?

Gabriel: Každá z rastlín má svoj unikátny profil aminokyselín, a teda každá má nejaké nedostatkové alebo chýbajúce aminokyseliny. Tým, že sme bielkovinové zdroje nakombinovali v správnom pomere, dali sme to do stavu, ktorý je z hľadiska zastúpenia aminokyselín takmer dokonalý.

Ak si porovnáme naše tyčinky s nemenovanou konkurenčnom tyčinkou, tá obsahuje čisto ryžový proteín, ktorý je z hľadiska obsahu aminokyselín sám o sebe nedostatkový.

max sport
Zdroj: maxsport.sk

Na základe čoho ste volili práve uvedené rastlinné zdroje aminokyselín?

Tu by som nerád prezrádzal všetko „z našej kuchyne“. Bol to proces, ktorý si chceme nechať pre seba.

Ako ste sa popasovali s obsahom antinutričných látok, ktoré obsahujú strukoviny? Malo to vplyv na celý proces?

Gabriel: Vybrali sme proteín, ktorý je, čo sa týka kvality, špičkou vo svete. To znamená, že keď ostatné rastlinné zdroje obsahujú antinutrienty – látky, ktoré znižujú využiteľnosť aminokyselín alebo iných látok, tak tento proteín je od nich očistený a stopercentne využiteľný.

Medzi vašimi produktmi zatiaľ chýba proteín pre športovcov

Peter: Áno, ale máme ho už vyvinutý. Vega PROFUSION® použitý v našich RAW PROTEIN tyčinkách zaznamenal tak veľký ohlas, že sme sa rozhodli ponúkať ho aj v práškovej podobe. Problémom rastlinných proteínov je, že nechutia a majú pomerne zlú rozpustnosť v porovnaní so živočíšnymi. Ony majú takú pieskovú príchuť, čo nie je príjemné. Toto je vec, na ktorej sme dlho pracovali. Keď to dáme do tyčiniek, tak ostatné ingrediencie v tyčinke tieto vlastnosti potlačia. Ak by si to dal človek do vody, tak to rozhodne nie je lahodné.

Doteraz sme sa skôr zameriavali na veci, ktoré si človek môže zobrať so sebou a nemusí ich spracovávať. Prvú výnimku sme urobili pri paste, pri ktorej sme boli presvedčení, že to je unikátne a zaujímavé. Napokon tieto cestoviny dostali ocenenie na potravinárskej výstave v Dubaji a aj v Paríži. Tento proteín bude druhá výnimka. Bude zdravý a vyvážený, ktorý človek využije a zároveň to bude ekologickejšie ako to, čo sa využíva.

max sport
Zdroj: maxsport.sk

Prečo preferujete pri výrobe rastlinné zložky pred živočíšnymi?

Peter: Z nášho pohľadu sú ekologickejšie, a to považujeme za dôležité. Napríklad na kilo nášho proteínového blendu sa spotrebuje určite nie viac ako 10 % energií (vody, pôdy) ako na klasický živočíšny druh bielkovín. Je pravda, že zatiaľ využívame aj srvátkové a mliečne bielkoviny, ale perspektívne chceme ísť cestou čisto prírodných a rastlinných vecí.

Čo pre firmu znamená správať sa ekologicky?

Peter: Za 6 rokov sa nám podarilo vybudovať slušnú firmu. Ľudia nám dali dôveru, za čo som nesmierne vďačný. Vážime si to a zároveň si uvedomujeme, že na tejto planéte chceme existovať naďalej, aby bola aj pre naše deti, a preto treba začať hneď niečo robiť. Chceme byť tí, ktorí to robiť budú a propagovať vegánsku formu stravovania v rozumnej a zdravej miere. Našťastie, tu na Slovensku máme slušné zastúpenie v maloobchode a tým vieme ovplyvňovať to, čo ľudia jedia. Chceme to robiť v lokálnom, ale aj v globálnom meradle.

Strašiakom dnešnej doby je cukor. Ako je to s vašimi produktmi v tomto smere?

Máme líniu produktov, ktorá funkčnosťou uspokojí aktívnych ľudí a zároveň svojou výbornou chuťou predstavuje zdravšiu alternatívu pre bežných spotrebiteľov. Jedná sa o produkty, ktoré nemožno zhotoviť bez pridaného cukru. Napríklad v tyčinkách, ktoré majú kakaovú alebo mliečnu polevu, poleva obsahuje cukor. Jedná sa o líniu, ktorá síce nie je stopercentne prírodná, ale dávame za ňu ruku do ohňa. Je spracovaná klasickou potravinárskou formou – sú tam rozličné typy tukov, sacharidov a aj minimálne množstvo pridaného cukru v polevách. Do korpusu pridaný cukor nedávame, tam je oligofruktóza – prebiotická vláknina (vláknina, ktorou sa kŕmia prospešné črevné baktérie), ktorá posilňuje trávenie i imunitu.

Sú vaše proteínové tyčinky vhodné aj pre športovcov po náročnom tréningu?

Gabriel: Rozhodne. Obsah bielkovín 25 % je pre telo aktívneho človeka úplne dostatočný. Telo by nedokázalo  využiť príliš veľa bielkovín v 60 g tyčinke. To by bolo zbytočné a navyše pre správny metabolizmus a doplnenie energie je istá dávka tukov, cukrov a vlákniny nevyhnutná. Takisto Protein Shake je najlepší po tréningu, pretože použitá mliečna bielkovina patrí k tým rýchlo vstrebateľným a je veľmi kvalitná – žiadny pridaný cukor určite ocenia aj naozaj nároční športovci. Každý z týchto produktov je svojím spôsobom ideálny, akurát sa odlišuje zameraním.

Peter: Sme dostupní na širokej distribučnej sieti, tak produkty šijeme na mieru pre širokú škálu ľudí. Na základe toho, čo povedal Gabriel, by to bolo plytvanie a takisto by to bolo zdravotne nevyhovujúce, keby predávame tyčinku s obsahom 50 % bielkovín, nakoľko naše produkty využíva veľa žien. Tie nepotrebujú toľko bielkovín ako 90-kilový muž.

Prečo sú vašou cieľovou skupinou ženy?

Peter: Nie je to iba o ženách, vo veľkej miere naše produkty kupujú aj muži. Podľa mňa ženy sú responzívnejšie, čo sa týka zdravšieho životného štýlu, nielen čo sa týka seba, ale aj členov svojej rodiny.

Pre koho  sú vaše produkty určené?

Peter: MaxSport má dve produktové línie. Jedna je pre aktívnych ľudí a druhá je stopercentne prírodná. Navyše sa snažíme aj o sfunkčnenie stopercentne prírodnej línie. Máme tu produkty, ako napríklad tyčinka Legalized, organická proteínová pasta, raw tyčinky energetické a proteínové, slané proteínové krekery alebo Good Morning. Všetky tieto veci sú stopercentne prírodné, teda vhodné pre všetkých od malých detičiek až po seniorov. Všetky tieto produkty majú svoju funkčnosť.

Sú vo vašom sortimente produkty, na ktoré ste extra hrdí?

Peter: Aktuálne sme najviac hrdí na raw proteínové tyčinky, ktoré dostali dve významné ocenenia na najväčšom svetovom potravinárskom veľtrhu v Paríži. Jedným je SIAL Innovation Selection za inovácie a druhým ocenenie Today’s Trend. V tejto kategórii bolo vybraných iba desať produktov z celej výstavy, ktoré odzrkadľovali najaktuálnejšie výživové trendy v západnom svete. Tento produkt je stopercentne prírodný a spracovaný do 42 stupňov Celzia, čiže obsah prospešných látok je maximálne zachovaný.

Rozhovor viedla Jana Šimkovičová, šéfredaktorka Cvičte.sk, upravovala Miroslava Miková, redaktoka a editorka Cvičte.sk.

Spoločnosť MaxSport sa stala generálnym partnerom súťaže FIT LEADER - oceňujeme najlepšieho trénera Slovenska. Viac sa dozviete na webovej stránke www.fitleader.sk.

fitleader

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Peter Kulich: Ľudia sa nechcú kŕmiť prázdnymi kalóriami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Návšteva vo fitness centre

Ako často navštevujete svoje fitness centrum?

1 krát do týždňa
2 krát do týždňa
3 a viac krát do týždňa
1 krát mesačne

Celkom hlasovalo: 1486
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.