25. JUL 2017

Dnes poklad, v minulosti odpad

V minulosti bola srvátka odpadovým produktom mliekarenského výrobku. V dnešnej dobe je nevyhnutnou súčasťou veľkého množstva výživových doplnkov. Prečo je to tak?

Pri výrobe tvarohov a syrov vzniká mliečne sérum (srvátka). V praxi to vyzerá tak, že mlieko sa zámerne zrazí (pomocou špeciálnych enzýmov, kyseliny mliečnej atď.) a tým vzniká tuhá biela hmota (tvaroh) a žltá tekutina (srvátka).

Srvátku možno rozdeliť na sladkú (vzniká pri výrobe väčšiny syrov) a kyslú (vzniká pri výrobe tvarohu). Zloženie srvátky môže byť rozdielne v závislosti od kvality mlieka a podmienkach výrobného procesu.

Základné typy srvátky

  • WPC (srvátkový koncentrát) – obsahuje 25-90% bielkovín v sušine.
  • WPI (srvátkový izolát) – obsahuje viac ako 90% bielkovín v sušine.
  • WPH (srvátkový hydrolyzát) – ide o predtrávený suplement, čo znamená, že sa bielkoviny dostanú ku svalom oveľa rýchlejšie.

 

A prečo je srvátka najlepším zdrojom bielkovín? Z týchto dôvodov:

Biologická hodnota (podiel aminokyselín) a dostupnosť

Srvátka má veľmi vysokú možnosť využitia bielkovín. Obsahuje 15% vetvených aminokyselín. Telo ju dokáže po strávení veľmi rýchlo využiť, bez metabolizmu v pečeni a teda poskytnúť svalom substrát na zastavenie katabolizmu.

Rýchla a jednoduchá stráviteľnosť

Spolu s biologickou hodnotou má veľké plus aj ohľadom ľahkej stráviteľnosti. Srvátku dokáže telo stráviť do troch hodín po prijatí, čo ju stavia na vrchol ohľadom rýchlosti vstrebávania v porovnaní s inými zdrojmi bielkovín.

Nízka cena a celkom dobrá chuť

Hoci cena postupne vzrástla (už to nie je iba odpadný produkt), stále nie je vysoká. To otvára veľké možnosti pre použitie srvátky ako zdroja bielkovín. Mliečna chuť je každému od detstva veľmi blízka a srvátka sa vyrába práve z mlieka. Nezabúdajte však, že chuť je tvorená hlavne zo sacharidov a tukov, preto je treba sledovať práve podiel týchto makronutrientov.

Na záver možno povedať, že hoci bude nejaký proteínový prípravok oveľa chutnejší ako srvátka, nemali by ste sa nechať zlomiť kúpou. Jeho zloženie totiž nemusí mať takú využiteľnosť a podiel aminokyselín, ako bielkovinová srvátka. Ak by som vám mal odporučiť doplnok stravy, bola by to srvátka 80%-ná

Odporúčame DAS gesunde PLUS srvátková tyčinka, 35 gs čučoriedkovou príchuťou v mliečnej čokoláde je bohatá na vlákninu. Zakúpite v sieti dm drogerie markt na celom Slovensku.

dm produkt

Zdroj ilustračnej fotky: ponce_photography, CC0


Autor článku

michal.lendel@cvicte.sk

Ing. Michal Lendel, fitnes tréner I. triedy

V minulosti som sa aktívne venoval viacerým športom: hádzaná, basketbal, volejbal. Posledných päť rokov sa venujem hlavne kulturistike. Zaujímam sa aj o zdravé stravovanie, vypracovávanie jedálničkov na mieru, doplnky výživy a pracujem aj ako fitnes tréner. Váš úspech je aj mojím úspechom.

http://www.facebook.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Dnes poklad, v minulosti odpad

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Návšteva vo fitness centre

Ako často navštevujete svoje fitness centrum?

1 krát do týždňa
2 krát do týždňa
3 a viac krát do týždňa
1 krát mesačne

Celkom hlasovalo: 1371
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.